Data Science Economy
Join us at the 2020 Conference!

15th – 19th of June 2020, ONLINE

Milan Listeš, Adacta: Hrvatske kompanije…

datascience-2018-25.jpg?fit=1200%2C800&ssl=1
Što znaci danas imati tvrtku koja koristi Data Science kako dio strategije poslovanje?

Kompanije na malim tržištima kao što su naša još uvijek ne znaju što to znači. S jedne strane smo bombardirani primjerima globalnih giganata (Amazon, Alibaba itd.) koja svoje poslovanje od „prvog dana“ temelje na podacima dok nas u realnosti relativno često okružuju kompanije koje sve vrhunske poslovne rezultate duguju povijesti, tradiciji, monopolu ili još gore politici i pogodovanju. U tom miksu nije jednostavno transformirati poslovanje na način da inovirate koristeći podatke. Ono što je sigurno je da za takav uspjeh postoje neki preduvjeti, a to su biti u stanju prikupiti podatke iz različitih poslovnih procesa, imati ideju kako te podatke iskoristiti za povećanje kvalitete neke usluge i ne zaboraviti drugi dio složenice „digitalna transformacija“ jer to je u principu najzahtjevniji dio.

Kompanije koje koristite data science kao dio svoje poslovne strategije su već uspješno transformirale i svoje interne procese, ali i način kako komuniciraju sa kupcima, dobavljačima itd. Jedan od boljih primjera globalno je promjena koju je provela DBS banka jedna od vodećih banka u Aziji dok lokalno možemo pronaći zanimljive promjene primjerice u caht botu koji nam Gorenje pruža na svojoj web stranici.

Imaju li hrvatske tvrtke danas dobru strategiju za korištenje podataka?

Nezahvalno je generalizirati. U prosjeku bi rekao da nemaju, veliki broj kompanija se još uvijek muči s procesom prikupljanja podataka i integracijom tih podataka u poslovne procese. S druge strane ono što je pozitivno u posljednjih 7 godina je trend. Predvode ga zrelije kompanije, redizajniraju svoja IT odjeljenja, rješavaju se legacy rješenja, rade na „međuslojevima“ i omogućavaju kolanje informacija različitim API-evima i u konačnici (malo po malo) daju krajnjim korisnicima podatke u ruke.

Ostatak intervjua s Milanom možete pročitati na Lider.media (LINK)

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *